Γενικές διαιτητικές οδηγίες για το θηλασμό

odthil
Στον θηλασμό εφαρμόζονται όμοιοι διαιτητικοί κανόνες όπως και στην κύηση. Η μητέρα που θηλάζει έχει ανάγκη από μια καλή δίαιτα που χαρακτηρίζεται για την καλή ποικιλία στη σύνθεσή της ιδιαίτερα όταν εργάζεται.
Αν κατά τη διάρκεια της κύησης η γυναίκα έχει πάρει περισσότερα από 12 κιλά, τότε η ημερήσια επιπλέον πρόσληψη θα είναι 500-550 kcal/ημέρα, αν όμως κατά τη διάρκεια της κύησης δεν πήρε περισσότερα από 9 κιλά, τότε οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 750 kcal/ημέρα.  Φυσικά οι απαιτήσεις αυτές εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες όπως : τη φυσική δραστηριότητα της μητέρα, τη σωματικής της διάπλαση κτλ.  Η παρακολούθηση του σωματικού βάρους αποτελεί καλό οδηγό για την διατροφική επάρκεια της δίαιτας τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί της. Η επιπλέον ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών που απαιτούνται είναι δυνατόν να χορηγούνται με το γάλα.
Η κατανάλωση μιας φιάλης (650ml)γάλα και ενός μεγάλου φρούτου ή 4 μέτρια ή 100gr τυρί και 2 φρούτα είναι αρκετά.  (Σύνολο Θερμίδων :550Kcal).  Εκτός από γάλα, τυρί και φρούτα τις επιπλέον θερμίδες μπορούμε να τις πάρουμε από ψωμί ή ζυμαρικά γενικότερα και λαχανικά.
Τη στιγμή που η θηλάζουσα πρέπει να παράγει 850ml γάλατος κάθε ημέρα, αυτό προϋποθέτει αντίστοιχη πρόσληψη ποσότητας υγρών (σούπες). Το τσάι, ο καφές, η μπύρα και το κρασί είναι δυνατόν να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του γάλατος.  Πολλά από τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται απεκκρίνονται στο γάλα, αλλά συχνά σε τέτοιες ποσότητες, ώστε να μην προκαλούν παρενέργειες.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Καλό θα είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν τη λήψη κάποιου φαρμάκου.
Η παραγωγή του γάλατος συνεχίζεται έστω και αν η δίαιτα της μητέρας δεν είναι επαρκής. Τα αποθηκευμένα θρεπτικά στοιχεία χρησιμοποιούνται και οι εκδηλώσεις του υποσιτισμού εμφανίζονται πρώτα στη μητέρα και αργότερα στο παιδί.
Η διατροφή της μητέρας είναι αυτή που καθορίζει τον τύπο των λιπαρών οξέων και την πυκνότητα των υδατοδιαλυτών βιταμινών στο γάλα της, ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες επηρεάζονται λιγότερο.  Η περιεκτικότητα του γάλατος σε πρωτεΐνες διατηρείτε σε καλά επίπεδα ακόμη και αν η διατροφή της μητέρας είναι φτωχή ενώ η περιεκτικότητα του σε λίπος σε μια τέτοια περίπτωση κάποιες φορές είναι κάτω από την ιδανική.
Η επάρκεια του γάλατος της μητέρας δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή της κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά και πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και από παράγοντες που επηρεάζουν την εναποθήκευση σιδήρου, βιταμίνης Α, λίπους και άλλων θρεπτικών στοιχείων.

Άρθρα