Εμμηνορρυσία και χρήση κολπικού ταμπόν

Συντακτ_121224122747
εμμηνορρυσιακός κύκλος χαρακτηρίζει τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας και αντιπροσωπεύει ένα τακτικό μηνιαίο συμβάν ενδεικτικό της γυναικείας φύσης. Είναι μια διαδικασία που προετοιμάζει τη μήτρα να δεχθεί μία πιθανή εγκυμοσύνη μέσω ενός πολύπλοκου ορμονικού μηχανισμού, ο οποίος ελευθερώνει κάθε μήνα από τις ωοθήκες ένα ωάριο.
Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί τότε εμφανίζεται αιμορραγία από τη μήτρα της γυναίκας ή εμμηνορρυσία, ή περίοδος όπως είναι πιο γνωστή.
Συνήθως οι γυναίκες εμφανίζουν την πρώτη τους περίοδο περίπου στην ηλικία των 12 ετών (εμμηναρχή) και σταματούν να έχουν περίοδο κοντά στα 50 τους χρόνια (εμμηνόπαυση).
Η μέση διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι 28 ημέρες με μία φυσιολογική διακύμανση από 24-40 ημέρες. Η διάρκεια της περιόδου (εμμηνορρυσίας) είναι περίπου 3 με 5 ημέρες.
Η εμμηναρχή είναι ένα σημαντικό γεγονός για το νεαρό κορίτσι και για την οικογένειά του γιατί τονίζει τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβική και στην αναπαραγωγική ηλικία.
Η σύγχρονη εφηβική γυναικολογία θέλει πλέον τα νεαρά κορίτσια και τις μητέρες τους να δέχονται τις συμβουλές του γυναικολόγου για τη νέα φάση της ζωής τους, έτσι ώστε να λαμβάνουν σωστές πληροφορίες.
Στο θέμα της υγιεινής αντιμετώπισης της περιόδου σήμερα κερδίζουν έδαφος τα ενδοκολπικά ταμπόν σε σχέση με τις κλασικές σερβιέτες.
Τα ταμπόν είναι ενδοκολπικά σκευάσματα που φτιάχνονται από συμπυκνωμένο αγνό βαμβάκι ή και μετάξι και υπάρχουν δύο είδη: με χάρτινο προωθητήρα (απλικατέρ), και τα απλά.
Η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει από τη πρώτη ημέρα της περιόδου και είναι απολύτως ασφαλή. Τα κυριότερα ερωτήματα που δέχομαι στο Ιατρείο μου γύρω από τη χρήση του ταμπόν και τα οποία θα απαντήσουμε και σήμερα είναι:
 – Μπορούν τα κορίτσια που δεν έχουν σεξουαλική επαφή να τα χρησιμοποιήσουν;
Ναι χωρίς κανένα πρόβλημα γιατί υπάρχουν τα λεγόμενα εφηβικά ταμπόν με διάμετρο μικρότερη από 1 εκατοστό ενώ το συνηθέστερο άνοιγμα του παρθενικού υμένα είναι 1.5 εκατοστό.
– Εμποδίζουν τη ροή του αίματος;
Όχι, γιατί δρουν απορροφητικά και όχι φράζοντας τη έμμηνο ροή. Υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη απορροφητικότητας ανάλογα με τη ποσότητα του αίματος.
– Είναι υγιεινά;
Είναι απόλυτα υγιεινά, παρασκευάζονται από ειδικά υλικά και κυκλοφορούν σε ειδικές συσκευασίες.
Δεν επηρεάζουν τον κόλπο ή τον τράχηλο ούτε προκαλούν αλλαγή στη μικροβιακή χλωρίδα.
– Είναι δύσκολα στη χρήση τους και άβολα;
Μετά από 2-3 εφαρμογές είναι εύκολη η χρήση τους και η ευκολία που παρέχουν στις κινήσεις είναι μοναδική κάνοντας τη γυναίκα να αισθάνεται ελεύθερη όλες τις ημέρες και σε όλες της τις δραστηριότητες, ακόμα και στη θάλασσα.
– Σε πόσο χρονικό διάστημα μετά από μια εγκυμοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ταμπόν;
Ο γυναικολόγος είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει το εάν και πότε θα γίνει αυτό.
– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ενδομητρικό σπιράλ μαζί;
Ναι και δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει λάθος στην αφαίρεση του κορδονιού.
Το κορδόνι του ταμπόν είναι έξω από το κόλπο ενώ του σπιράλ είναι στον τράχηλο.
– Τι είναι το τοξικό σοκ;
Το σύνδρομο του τοξικού σοκ δεν προκαλείται από το ταμπόν είναι μια κατάσταση παθολογική  και προκαλείται από τοξικογόνα στελέχη του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου. Σημερινές μελέτες έχουν δείξει ότι το παθαίνουν άτομα που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά των τοξικών στελεχών του μικροβίου αυτού είτε έχουν περίοδο είτε όχι, είτε χρησιμοποιούν ταμπόν είτε όχι.
– Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζει;
Συνήθως κάθε 4-8 ώρες ανάλογα με τη ποσότητα του αίματος
– Χρειάζεται να τα χρησιμοποιούμε όλο το μήνα;
Αυστηρά όχι. Χρησιμοποιούνται μόνο στο διάστημα της περιόδου.
Τα ταμπόν λοιπόν είναι ενδοκολπικά σκευάσματα απόλυτα ασφαλή και υγιεινά και ανάμεσα στις νέες γυναίκες είναι τα πλέον δημοφιλή.
Για την ιστορία:
Πρώτη φορά αναφέρεται η χρήση του ταμπόν από τις αρχαίες Αιγύπτιες που χρησιμοποιούσαν ταμπόν από μαλακό πάπυρο.
Οι Ρωμαίες και Βυζαντινές από μαλακό μαλλί και βαμβάκι.
Με τη σημερινή μορφή του είναι γνωστό εδώ και 50 χρόνια.
Σίγουρα η γνώμη του ειδικού γυναικολόγου θα λύσει οποιαδήποτε απορία για την εφαρμογή του και τη χρησιμότητά του.

Άρθρα