Ορμόνες αντισυλληπτικά και αδυνάτισμα…

Το κεφάλαιο αυτό είναι μεγάλο γιατί πραγματικά πολλές γυναίκες πήραν βάρος μετά τη χρήση ορμονών, αντισυλληπτικών και ιδιαίτερα κορτιζόνης. Η παχυντική δράση των ορμονών αυτών είναι δεδομένη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μια ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη.
Οι ορμόνες δυνητικά δεν παχαίνουν απλώς μειώνουν σε μεγάλο βαθμό το μεταβολικό ρυθμό με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες από ότι πριν.
Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά είναι ηπιότερα με καλή συμβατότητα στον οργανισμό και με λιγότερες παρενέργειες. Μετά από μακροχρόνιες μελέτες δεν αποδείχθηκε ότι τα αντισυλληπτικά είναι ένοχα για την εμφάνιση νεοπλασιών. Όσον αφορά τη σχέση τους με το σωματικό βάρος, δείχνει ν’ αυξάνεται κατά 1-2 κιλά αλλά το βάρος αυτό είναι πλασματικό και παροδικό γιατί οφείλεται σε κατακράτηση υγρών και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Σημαντικές όμως είναι οι βουλιμικές τάσεις που εμφανίζονται στο διάστημα αυτό (χρήση αντισυλληπτικών και ορμονών). Αποτέλεσμα της κατανάλωσης φαγητού και κυρίως γλυκών, είναι η πραγματική και μόνιμη αύξηση βάρους. Όμως η κατάλληλη διατροφική αντιμετώπιση με τροφές που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορούν να αποτρέψουν τα βουλιμικά επεισόδια.
Βέβαια οι »δύσκολες ημέρες» χωρίς γλυκό ίσως είναι οι δυσκολότερες αλλά το σώμα το αξίζει.
Δεν το νομίζετε;

Άρθρα