Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Συντακτ_130102094825
– Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συνηθιζόταν να αποκαλούνται αφροδίσια νοσήματα. Αυτό συνέβαινε διότι η σύφιλη & η γονόρροια θεωρούνταν ότι είναι η ίδια ασθένεια η οποία μεταδιδόταν μόνο με τη σεξουαλική επαφή. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
– Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι μία μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σωματικής επαφής ή επαφής με σωματικά υγρά. Καθένας μπορεί να μολυνθεί ταυτόχρονα με ένα ή περισσότερα sex. Ανεξάρτητα από ιστορίες που μπορεί να ακούσετε οι λεκάνες της τουαλέτας δεν είναι πηγή μόλυνσης.
– Τα ΣΜΝ μπορεί να μεταφερθούν από τη μητέρα στο μωρό πριν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό. Μερικές από αυτές τις μολύνσεις του νεογέννητου μπορεί να θεραπεύονται εύκολα, αλλά άλλες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη αναπηρία ή ακόμη και θάνατο στο βρέφος.
– Σήμερα υπάρχουν πάνω από 20 αναγνωρισμένα ΣΜΝ. Ένα ΣΜΝ δεν είναι συνώνυμο με νόσημα των γεννητικών οργάνων, ένα παράδειγμα αυτών είναι ο καρκίνος των όρχεων ή ο καρκίνος της μήτρας, οι περισσότερες δε από τις ασθένειες των γεννητικών οργάνων δεν προκαλούνται από τα ΣΜΝ. Στα ΣΜΝ σίγουρα νοσούν τα γεννητικά όργανα, όπως και άλλα μέρη του σώματος.
Οι μεγαλύτερες ομάδες οργανισμών που προκαλούν ΣΜΝ είναι:
– ΒΑΚΤΗΡΙΑ: μικροοργανισμοί υπεύθυνοι για γονόρροια, σύφιλη, μυκόπλασμα, χλαμίδια.
– ΙΟΙ:  ηπατίτιδα Β,C, έρπης των γεννητικών οργάνων, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV), ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας(HIV)/σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας(AIDS)
– ΜΥΚΗΤΕΣ
– ΠΡΩΤΟΖΩΑ: μονοκύτταροι μικροοργανισμοί όπως οι τριχομονάδες.
– ΜΕΤΑΖΩΑ: προκαλούν την ψώρα και την φθειρίαση.
Μερικές αλήθειες για τα ΣΜΝ:
– Τα ΣΜΝ προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες όλων των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων.
– Η επίπτωση των ΣΜΝ αυξάνεται λόγω του ότι σήμερα οι άνθρωποι είναι το πιο πιθανό να έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όσους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχετε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα ΣΜΝ.
– Τις περισσότερες φορές τα ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά και χωρίς συμπτώματα ένα άτομο με ΣΜΝ μπορεί να μεταδώσει το νόσημα με την σεξουαλική επαφή. Γι’ αυτό ακριβώς είναι απαραίτητος πάντα ένας περιοδικός έλεγχος.
–  Οι γυναίκες αρρωσταίνουν πιο συχνά από τα ΣΜΝ απ’ ότι οι άνδρες και πιο σοβαρά επίσης. Μερικά ΣΜΝ μπορεί να μεταφερθούν μέσω του αναπαραγωγικού συστήματός της γυναίκας και να προκαλέσουν πυελική φλεγμονή που είναι δυνατόν να προκαλέσει σε σοβαρές μορφές στειρότητα ή εξωμήτριο κύηση.
– Όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση τα πιο πολλά ΣΜΝ θεραπεύονται πλήρως.
– Όταν νοσεί κάποιος από ένα ΣΜΝ, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό του AIDS.
– Για να γίνει πλήρης θεραπεία θα πρέπει να θεραπευτεί και ο σεξουαλικός σύντροφος. Έτσι αποφεύγεται να συμβεί επαναμόλυνση από το άτομο που δεν έχει θεραπευθεί.
– Η θεραπεία των ΣΜΝ περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα: 1 .θεραπεία, 2. Αποχή από τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, 3. Παρακολούθηση μετά τη θεραπεία.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
– AIDS(HIV)
– Gardnerella
– Γονόρροια
– Έρπης
– Ηπατίτιδα(C)
– Ηπατίτιδα(B)
– Ιός των ανθρώπινων Θηλωμάτων(HPV)
– Μύκητες
– Σύφιλη
– Τριχομονάδες
– Χλαμμύδια
– Ψείρες
– Ψωρίαση

Άρθρα